Har du opplevd vold eller overgrep?

Alle kan bli utsatt for vold og seksuelle overgrep. Uansett alder, kjønnsidentitet eller etnisk bakgrunn.

Vi er her for å hjelpe deg på veien videre. Du trenger ikke henvisning for å kontakte oss.

Illustrasjon av snakkebobler

Samtaler og dagtilbud

Snakk med oss om din situasjon. Samtalene kan utføres via telefon, eller ved oppmøte på dagtid.

Illustrasjon av hus

Botilbud

Trenger du et trygt sted å bo? Vi tilbyr et midlertidig botilbud til både barn og voksne.

Illustrasjon av to som holder hender

Selvhjelpsgrupper

Møt andre med lignende erfaringer. Del dine følelser, få støtte og bygg nye relasjoner i våre selvhjelpsgrupper.

Det er aldri barn sin skyld.

Uskarpt bilde av barn som peker mot kamera

Det er bare du som bestemmer over kroppen din

Alle voksne skal vite at vold og seksuelle overgrep ikke er lov.

Har noen gjort noe med deg som du ikke ville? Da er det viktig at du forteller det til en trygg voksen. Hos oss er det alltid en voksen du kan stole på som svarer når du ringer.

Advokathjelp?

Få én time gratis veiledning om rettigheter, muligheter og saksgang.

Annen hjelp

Her finner du en samlet oversikt over aktuelle organisasjoner og instanser som kan hjelpe deg.

Ofte stilte spørsmål:

  • Det du opplever er alvorlig nok til å ta kontakt med oss. Hos svært få synes det utenpå at de lever med vold og overgrep.

    Kontakt oss om du opplever noe som ikke er greit. Telefon 64 97 23 00.

  • Som dagbruker hos oss kan du være anonym. Du behøver heller ikke å fortelle hva du heter på telefonen.

    Dersom du ønsker å benytte deg av botilbudet vårt kan du ikke lenger være anonym. Vi må til enhver tid vite hvem som bor hos oss – dette er blant annet viktig i tilfelle brann.

  • Det er ikke alltid at barnevernet vet hvem som bor hos oss.

    Barnevernstjenesten anbefaler ofte en av foreldrene å ta med seg barn til krisesenteret dersom det utøves vold hjemme.

    Her kan du lese mer om barnevernet.

  • Ja, vi har taushetsplikt.

    Vi har også meldeplikt til barnevernet. Det betyr at dersom vi blir bekymret for barns omsorgssituasjon kontakter vi barnevernet. Dette skjer som regel sammen med den som er i kontakt med oss.

  • Når du bor hos oss betaler du en egenandel for mat.

    Du blir ikke avvist om du ikke har penger til å betale egenandelen. Dette kan NAV hjelpe til med.

  • Du trenger ikke henvisning for å kontakte oss eller bo hos oss. Vi er et lavterskeltilbud, og vi tilbyr samtaler, selvhjelpsgrupper og et midlertidig botilbud til både barn og voksne.

    Kontakt oss på telefon 64 97 23 00.

  • Vi samarbeider med dyktige advokater, og tilbyr én time gratis råd og veiledning med advokat til deg som står i fare for, eller er utsatt for vold og/eller seksuelle overgrep.

    Rettshjelpen dekkes av Staten, og ved behov bruker vi tolk i samtalene.

    Les mer om vårt advokattilbud her.

  • Ja. Vi bruker alltid telefontolk når de vi snakker med har behov for tolk.

Ofte stilte spørsmål fra barn og unge:

  • Dersom du er redd eller utrygg hjemme, må du snakke med en voksen du stoler på. Dette kan være en lærer, helsesykepleier, trener, nabo, foreldrene til en venn, eller andre du kjenner. Om du ikke kjenner noen du kan snakke med, kan du ta kontakt med alarmtelefonen på telefon 116 111, eller oss på Krise- og incestsenteret i Follo på telefon 64 97 23 00.

  • Da er det viktig at du forteller det til en trygg voksen. Om du ikke kjenner noen du kan snakke med, kan du ta kontakt med alarmtelefonen på telefon 116 111, eller oss på Krise- og incestsenteret i Follo på telefon: 64 97 23 00.

  • Det er vanlig at voksne krangler og er uenige, men noen ganger kan de krangle på en sånn måte at barn blir utrygge og redde. Dersom du opplever dette, kan du først forsøke å snakke med de voksne hjemme. Om du opplever at de ikke hører på deg, si ifra til en voksen du stoler på.

    Om du ikke kjenner noen du kan snakke med, kan du ta kontakt med alarmtelefonen på telefon 116 111, eller oss på Krise- og incestsenteret i Follo på telefon 64 97 23 00.

  • Fysisk vold er handlinger som skader eller lager merker på kroppen. Det kan for eksempel være å slå, sparke, klype, lugge, riste, ta kvelertak, eller bruke gjenstander for å skade.

    Ingen voksne eller barn har lov til å bruke fysisk vold mot andre personer. Dette gjelder også for de voksne hjemme.

  • Psykisk vold kan være at man gjentatte ganger opplever å få stygge kommentarer, trusler, at man blir utestengt eller oversett. Noen barn opplever psykisk vold fra voksne eller søsken hjemme. Barn som opplever psykisk vold kan kjenne dette i kroppen – som en klump i magen, en vond følelse i brystet eller klump i halsen.

  • Seksuelle overgrep mot barn er når noen truer, tvinger eller lurer barnet til å være med på seksuelle handlinger. Seksuelle handlinger kan være å kose, kysse eller leke med de private områdene på kroppen, som for eksempel tissen, rumpa, puppene eller munnen.

    Et seksuelt overgrep kan også være at barnet blir truet, tvunget eller lurt til å se på at andre gjør seksuelle handlinger med seg selv eller andre.

  • Ja, barn kan gjøre seksuelle overgrep. Noen barn opplever at det er andre barn som tråkker over grensene deres og lurer, truer eller tvinger de til å være med på seksuelle handlinger. Dersom du opplever dette, er det viktig at du sier ifra til en voksen.

    Det er naturlig at barn er nysgjerrige på egen og andre barns kropper. Det er likevel viktig å huske på at barn ikke har lov til å tvinge, true eller lure andre barn til å være med på seksuelle handlinger eller seksuell lek.

    Dersom du lurer på om du har blitt utsatt for et seksuelt overgrep, er det viktig at du snakker med en voksen du stoler på. Om du ikke kjenner noen du kan snakke med, kan du ta kontakt med alarmtelefonen på telefon 116 111, eller oss på Krise- og incestsenteret i Follo på telefon 64 97 23 00.

  • Det er ulovlig for voksne å sende nakenbilder eller be om nakenbilder av barn.

    Hvis du har mottatt nakenbilder av en person, har du ikke lov til å dele bildet videre. Dersom du har opplevd noe av dette, er det viktig at du sier ifra til en voksen du stoler på. Du kan lese mer om bildedeling på Redd barna sin nettside.

  • Det er aldri barn sin skyld dersom man opplever vold eller seksuelle overgrep. Alle voksne skal vite at dette ikke er lov.

    Noen barn får høre at det er deres skyld at de voksne blir så sinte at de slår, sparker eller skader barnet på andre måter. Barn som blir utsatt for seksuelle overgrep, kan ha blitt fortalt at det er barnets skyld fordi det ikke sa nei eller stopp.

    Det kan også være andre grunner til at barn kjenner på skyldfølelse etter å ha opplevd vold eller seksuelle overgrep. Uansett hva som er grunnen, er det viktig å huske at det aldri er barn sin skyld dersom man opplever vold eller seksuelle overgrep.

  • Du kan snakke med en trygg voksen som du stoler på. Det kan for eksempel være en forelder, nabo, lærer, helsesykepleier eller foreldrene til en venn.

    Om du ikke kjenner noen du kan snakke med, kan du ta kontakt med alarmtelefonen på telefon 116 111, eller oss på Krise- og incestsenteret i Follo på telefon 64 97 23 00.

  • Hvis barn skal bo på krisesenter, må de bo sammen med en voksen. Dersom et barn ikke har en trygg voksen å reise på krisesenter sammen med, kan barneverntjenesten hjelpe til.

    Her kan du lese mer om barneverntjenesten.

  • Barn som bor på krisesenter kan gå på skolen så lenge det er trygt. Dersom det ikke er trygt, kan krisesenteret samarbeide med skolen, slik at barnet kan jobbe med skolearbeidet på krisesenteret.